A teniszlabda

A kezdetekben a labda egészen más volt, mint a mai. Akkor még lószőrt, rongyokat, és egyéb anyagokat varrtak be bőrbe vagy vászonba. Az 1850-es években feltalálták a gumi vulkanizálást, ami jelentősen befolyásolta a sportág alakulását, hiszen megváltoztatta a teniszlabda anyagát. A mai labdák kaucsukból készülnek, a közepükben pedig csak levegő van.

Teniszlabda metszeteEleinte ezeket a csupasz kaucsul labdákat használták, csak később kapták a jellegzetes mintát adó, két nemez csíkból álló borítást, ami szabályozza a labda pattanását, és segíti az irányítását, pörgetését. A borítás színe előírás szerint eleinte fehér volt, majd később a jobb láthatóság érdekében sárgára változtatták. 1985 után nemzetközi versenyeken ugyan nem használták,  szabályok szerint azonban a fehér labdák továbbra is használhatók.

A labda átmérője 6,350 és 6,668cm kőzé kell essen, míg súlya 56 és 59,4g között változhat.

A labda viselkedését is szabályozták. Ha 254 cm magasról sima felületű beton talajra ejtjük, akkor a labdának legalább 134,62 - 147,32 cm közötti magasságra kell felpattannia.

A gyártók ma már nagyon sok féle labdát gyártanak, a tulajdonságokat a különféle pálya borításokhoz igazítva.

 

Így készül a teniszlabda

Időjárás

No data available
Agárd
--- °C
Weather details

Pályázati támogatás

A Darányi Ignác terv keretében teniszklubunk 1.466.974 Ft támogatást kapott a parkerdei teniszpályák kerítés és vonalcseréjére.


ATC az interneten

A klub már az internet egyéb szegleteiben is elérhető információkkal, érdekességekkel.

 

Kövess minket mindenhol!

Facebook  YouTube  Picasa


Hírek a tenisz világából

A klub már a Facebookon is elérhető!